Als ik lees dat het niet goed gaat in de financiële wereld, dan maak ik me zorgen. Tien jaar na de grote kredietcrisis is er nog niet veel veranderd. Nog steeds is daar de cultuur van zelfverrijking.
Wat nog niet velen weten, is dat het de grote particuliere banken zijn die meer geld in omloop brengen, met alle gevolgen van dien. Als ik naar de bank ga voor een lening, dan krijg ik “nieuw” geld op mijn rekening bijgeschreven en staat een gelijk bedrag aan schuld van mij geboekt bij de bank. De bank hoeft daarvoor niet over spaargeld van andere klanten te beschikken. De enige zekerheid dat ik de schuld met rente terugbetaal heeft de bank op basis van mijn ondernemingsplan of het huis dat ik wil kopen.
Mijn transactie is het begin van een heel financieel circus van banken, verzekeraars en andere marktpartijen. Beleggers en speculanten verdienen er geld mee. Inmiddels is slechts 2% van alle transacties (wereldwijd in 2010: 4.000 miljard dollar per dag) gerelateerd aan tastbare economie. De rest is speculatie.
Het geldsysteem hapert en overheden moeten met regelmaat bijspringen om banken van het faillissement te redden. En de kosten zijn uiteindelijk voor de belastingbetaler. Goed beschouwd lopen we een steeds groter risico op een ineenstortend financieel-economisch systeem. Ben ik volledig machteloos overgeleverd aan deze parktijken?
Dezelfde (grote) banken die financiële “producten” ontwikkelen, waar rijke mensen rijker van worden en arme mensen armer, financieren handel waar we niet blij van worden. Denk aan wapenhandel, ontbossing, olieboringen in kwetsbare gebieden en handel in producten waarbij mensenrechten in het geding zijn of dierenwelzijn. Dat zijn heilloze praktijken waar ik geen aandeel in wil hebben! Volgens mij hebben we behoefte aan banken die actief zijn in de werkelijke economie en die daarbij selectief zijn in de activiteiten die ze willen financieren. Alleen zo helpen we de wereld verduurzamen.

Wat kan je doen?
Verander van bank, als dat maar enigszins mogelijk is.
Kijk hiervoor bij de Eerlijke Bankwijzer naar de prestaties per onderwerp dat je belangrijk vindt. De nieuwe bank levert de overstapservice, die gedurende 13 maanden transacties van de oude naar de nieuwe bank leidt.
Kijk ook eens naar de mogelijkheden van een groene creditcard. Zo is er bijvoorbeeld de Visa World Panda Card, die bij elke besteding een klein bedrag doneert aan het Wereld Natuur Fonds.