Al zeker 25 jaar kocht ik mijn make-up bij Yves Rocher. Waarom? Omdat ze op plantaardige basis zijn gemaakt en dierproefvrij waren. Nu kwam ik er (veel) te laat achter dat ze ook in China verkopen. Sinds het echter in de EU moeilijker is op dieren te testen doen bedrijven het in het buitenland. China is zo’n land. Elk cosmetica bedrijf dat daar z’n producten wil verkopen is verplicht om op dieren te testen. En Yves Rocher ging naar China……. Sinds 2012 hebben ze hun site aangepast en de teksten over dierproefvrij zijn dan ook niet meer te vinden. Behalve bij veel gestelde vragen en daar wordt niets over China gezegd. Omdat ik het zeker wilde weten besloot ik ze te bellen. Ik kreeg een vriendelijk verzoek hierover te mailen zodat de juiste persoon mijn vragen kon beantwoorden. Ik kreeg snel een heel keurig en beleefde mail terug maar zo opgesteld dat alles werd omzeilt. Ik drong in een volgende mail aan en daarop kreeg ik het volgende te lezen

Wij doen geen dierproeven en moedigen geen dierproeven aan, noch voor onze eindproducten, noch voor de ingrediënten die ze bevatten. Dit is een sterk engagement dat Yves Rocher eind jaren 1980 al aanging.

Als internationaal merk verdeelt Yves Rocher sommige van zijn producten in China. De Chinese autoriteiten kunnen geheel eenzijdig beslissen om zelf cosmeticaproducten van om het even welk merk te testen voor ze op hun grondgebied worden verhandeld. China is op dat punt de enige beslisser. Wij grijpen elke gelegenheid om de Chinese autoriteiten te sensibiliseren voor de betrouwbaarheid van alternatieve testmethoden die vandaag met succes worden toegepast.

Weer een uiterst keurig fluwelen antwoord. In Antwerpen zeggen ze: “ze winden er doekjes om”. Het moge duidelijk zijn dat ik met onmiddellijke ingang mijn lidmaatschap heb opgezegd! Ik koop nu mijn make-up bij de Body Shop. Zij hebben mooie op de natuur geïnspireerde beautyproducten; dierproefvrij en voor mij belangrijk ook een steeds groter assortiment Vegan make-up!

Voor wie alles wil weten op dit gebied verwijs ik graag naar Sophie Carleen , zij blogde dagelijks over dierproefvrije cosmetica op haar website www.naoki.nl. Bovendien heeft ze een eindeloze lijst gemaakt waarin je je eigen merken kunt checken.