Hoe ouder ik werd, hoe meer ik leren schoenen en laarzen zag als een absolute must. Toen ik twintig was kon ik nog op niemendalletjes lopen van de plaatselijke koopjeswinkel maar na de vijftig is dit toch echt geen gezicht meer. Bovendien hebben mijn voetjes meer nodig aan draagcomfort. Maar nu ik mijn leefstijl radicaal heb omgegooid vraag ik me ook hier af waarom ik nooit eens echt stilstond bij wat leer nou eigenlijk is. Tuurlijk wist ik dat het van een dier kwam, maar dat was dood toch? Dat was toch van diezelfde koe die ik at?

Inderdaad: diezelfde koe die een miserabel leven had en een pijnlijke dood stierf! Ontelbare dieren worden gedood voor hun vacht of huid voor het maken van kleding en andere gebruiksvoorwerpen. En evenzoveel soorten: ganzen, eenden, schapen, koeien, geiten, konijnen, vossen, wasbeerhonden, slangen, krokodillen en nog veel meer. Levend geplukt, gevild,  geslagen, als een kluitje op transport gezet, onverdoofd gecastreerd…..

Leer is een winstgevend bijproduct van de vleesindustrie. In Nederland is leer afkomstig van jaarlijks meer dan 20 miljoen (!) dieren. Dit zijn niet alleen maar volwassen koeien maar ook kalfjes, varkens, schapen, lammetjes, paarden en geiten. Het duurste leer komt van kalfjes, voor de productie van suède…..

En is leer duurzaam? Nee! Om een dierenhuid te verwerken tot zacht en soepel leer moet het eerst gelooid worden, en dat is een alles behalve duurzaam proces. Zo kost het looien van één kilo leer al snel meer dan 300 liter schoon water. Ook worden er veel chemicaliën gebruikt. Er bestaat voor leer geen afgebakend keurmerk, zoals Fairtrade. En buiten Europa zijn er amper regels waaraan slachthuizen en looiers zich moeten houden.

Gelukkig ging mijn kleine (versleten) handtasje pas geleden stuk en ben ik nu trotse bezitter van een prachtig nieuw alternatief! Een tas gemaakt van gerecyclede PET-flessen, gerecycled nylon en 100% vegan. Ik zie een omslag: eerlijke kleding zie je steeds vaker en de vraag groeit.

Mode die goed zit

Wolf & Storm