Als je bedenkt dat kleine bijdragen van vele miljoenen mensen serieus betekenis hebben voor het klimaat, dan is het goed om stil te staan bij douchen.
Douchen vind ik heel lekker, maar onder de douche vandaan komen niet. Ik ben een koukleum. Ik hoor wel vaak dat koud douchen gezond en verfrissend is. Dat doe ik ook wel eens: 10 seconden of zo. Maar ik hou van warm en wil graag schoon en verzorgd zijn. Dagelijks onder de douche is de norm. Maar is dat goed?

Gezondheid
Elke dag douchen, lang en warm, tast de natuurlijke bescherming aan. Dat is het vetlaagje op je huid en het zijn de goede bacteriën die op je huid leven, die daar nuttig zijn. Je huid wordt er droog van en gaat scheuren, waardoor je kans loopt op infecties. Op een droge huid kan eczeem ontstaan.
Het gebruikelijke stevig inzepen vergroot het probleem. Het kost weken om zo’n beschermlaagje op te bouwen.
Je kunt je dus het beste lauw en kort douchen en wassen met een milde zeep. Was dan vooral plekken waar het echt nodig is. En goed zeepresten afspoelen. Je kunt je huid een handje helpen door je na het douchen in te wrijven met een bodylotion.

Hygiëne
Oud opgedroogd zweet stinkt. Met regelmatig afspoelen met lauw water is niets mis.
Een wasbeurt van de onderpartij, oksels en voeten aan de wastafel is genoeg voor de dagelijkse hygiëne is. Daarnaast is één of twee keer douchen per week voldoende.

Milieu
Voor douchen is water en warmte nodig. Hoewel alle beetjes helpen is waterbesparing niet zo’n sterk argument. Al het reguliere waterverbruik in Nederland vormt slecht 1% van onze “watervoetafdruk”. De rest komt voor rekening van het produceren van onze consumptie (goederen) en vrijwel alles daarvan ligt buiten onze landsgrenzen. Het pijnlijke is overigens dat wij in een nat gebied water verbruiken uit waterarme werelddelen. Niettemin: ook in ons land kan door het stijgen van het zeewaterniveau de winning van zoet water onder druk komen staan..

Geld

Per persoon kan je gauw € 60 per jaar besparen. Voor een gezin wordt het een relevant bedrag.

Tijdwinst
Het scenario van korter douchen, minder douchen en handwasjes geeft ook nog een tijdwinst van 45 minuten per week. Dat is niet niks!

Wat kan je doen?
Om te beginnen kun je het aantal keren douchen beperken.
Koop een douche-timer en stel 5 minuten in. Minder en korter douchen scheelt al veel. Weet je niet hoeveel water jouw douche verbruikt? Ze dan eens een emmer een minuut lang onder de douche en meet het resultaat. Bij meer dan 8 liter is het handig om een waterbesparende douchekop aan te schaffen.
Met een thermostaatkraan krijg je het douchewater goed en snel op de gewenste temperatuur.
Wie toch gaat verbouwen, kan een systeem voor warmteterugwinning laten plaatsen. Het plaatsen van een zonneboiler kan in veel gevallen een goed idee zijn. Die geeft duurzame warmte door aan een boiler.

Mijn conclusie: douchen met beleid levert in meerdere opzichten winst op.
Misplaatste zuinigheid? Ik vind van niet. Het is een bewuste manier van keuzes maken, waar ik niet alleen, maar ook anderen beter van worden.