Jaarlijks wordt ruim 60 miljard kilo textiel geproduceerd! Voor de productie van allerlei stoffen zijn grote hoeveelheden water en bestrijdingsmiddelen nodig. Heel milieuvervuilend en ongezond voor werknemers. Arbeidsomstandigheden zijn veelal slecht en er zijn een hoop misstanden zoals kinderarbeid, onveilige fabrieken, opsluiting en mishandeling. Genoeg reden om eens in je eigen kledingkast te kijken en als je wat koopt dit bewust en duurzaam te doen.
Wat kun jij doen?

  • Ruim je kledingkast op. Kijk kritisch naar wat je nooit draagt, wat kapot is en wat favoriet. Wat je nooit draagt kan weg; verkoop het, geef het weg of doe het in een kledingcontainer bij jou in de buurt. Wat kapot is verstel je.
  • Koop minder. Bepaal voor je zelf hoeveel broeken, schoenen en jasjes je mag hebben. Hanteer ook het principe één kledingstuk erbij, is één kledingstuk weg.
  • Koop eens vaker tweedehands. Er zijn ondertussen mega veel kringloopwinkels! Lenen en ruilen is misschien niet direct waar je aan denkt maar het is in opkomst!
  • Wees zuinig op je kleding; was je kleding spaarzaam en op lage temperaturen en droog het zo min mogelijk in de wasdroger. Repareer kleine beschadigingen.
  • Bij nieuwe aankopen kun je dus letten op duurzame kleding. Ik hoor je al denken: maar dat is zo DUUR! Klopt, maar duurzame kleding gaat langer mee, gaat ook regelmatig in de uitverkoop, is vaak van hoge kwaliteit en tijdloos.
  • Let op keurmerken. Milieu Centraal heeft een app met alle keurmerken. https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/keurmerken/ Wil je het helemaal goed doen, zoek dan naar items die twee of meer duurzaamheidskeurmerken hebben, zoals RE-5 en PeopleTree. De kans op greenwashing is dan namelijk veel kleiner. Greenwashing is het zich groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. Men doet alsof men weloverwogen met het milieu en/of andere maatschappelijke thema’s omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan ‘een likje verf’.
  • Tot slot is er ook nog de Vegan mode – kleding, schoenen en accessoires die geen leer, bont, wol, exotische huiden of andere dierlijke materialen bevatten. Naarmate meer en meer mensen zich nooit meer kleden in wreedheid, voldoen ontwerpers aan de vraag naar stijlvolle, diervriendelijke kleding. Het “PETA-Approved Vegan” logo is een manier om vooruitstrevende bedrijven met compassie te erkennen – en om ethische consumenten te helpen identificeren waar ze met vertrouwen kunnen winkelen, veilig in de wetenschap dat ze geen uitbuiting van dieren ondersteunen.

Kies Duurzame Mode
Schone Kleren
Veganwear
Extra info: FashionUnited onderzoekt duurzame alternatieven en textiel innovaties Fashion United