Het festivalseizoen is weer begonnen. Heerlijk naar je favoriete band kijken, genieten van hapjes en drankjes, samen zijn en overnachten in je krappe maar oh zo gezellige tentje. Het maakt iedere zomer tot een feest. Maar hoe zit het met duurzaamheid? Gelukkig denken de organisatoren steeds meer na over hoe duurzaamheid geïntegreerd kan worden in de festivalaanpak. Maar wij als festivalganger kunnen natuurlijk ook wat doen. Festivalganger en festivalorganisator hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. Iedereen die weleens een muziekfestival heeft bezocht, heeft de bergen afval gezien die op het terrein achter blijven. Peuken, bekers en bakjes van duizenden bezoekers veroorzaken in korte tijd heel veel afval. Om hier iets aan te doen, ondertekenden acht grote Nederlandse festivalorganisatoren in 2015 al de ‘Green Deal Afvalvrije Festivals’. Festivals proberen afval waar mogelijk te beperken en wat overblijft te recyclen. Ook komen er steeds nieuwe innovaties op dit gebied.
Wat kun je nu zelf doen om bij te dragen aan een schoon festival?

De reis

  • Het spreekt vanzelf dat het vervoer naar de festivals beter kan. Dit komt voornamelijk door de enorme hoeveelheden aan bezoekers die met de auto naar het festival gaan en soms behoorlijke afstanden hiervoor moeten afleggen. Een duurzamere optie, die de laatste jaren steeds populairder wordt, is het huren van een bus. Een groep vrienden huurt een partybus of touringcar en tegen betaling kan je hier dankbaar gebruik van maken. Hierdoor hoef je niet 5 keer over te stappen om bij een shuttlebus te komen, kan je opstappen in je eigen woonomgeving en word je ook weer in de buurt van huis afgezet.
  • Pak de trein en voorkom fileleed en overvolle parkeerplaatsen. Dit is altijd een milieuvriendelijke keuze.
  • Woon je niet zo ver? Dan is het allerbeste natuurlijk om te fietsen.
  • Toch liever met je eigen auto? Probeer er dan voor te zorgen dat deze vol zit, dat wil zeggen vol met vrienden. Het is niet alleen ongezellig om alleen te rijden, maar het is ook nog eens dubbel zo vervuilend.

Tijdens het festival

  • Gooi echt al je afval in de juiste afvalbak, ook het kleine spul zoals sigarettenpeuken en kauwgom. Bij volle afvalbakken lever je je lege beker gewoon in bij de bar.
  • Vergeet niet je tent weer mee naar huis te nemen of maak er iemand anders blij mee.
  • Je ziet er geweldig uit in kleren die je al had of; je hoeft geen nieuwe outfit te kopen speciaal voor het festival.
  • Neem van thuis een dopper of ander hervulbare fles mee.
  • Hou rekening met de omgeving: ga respectvol om met de natuur.
  • Gooi geen eten weg.

Uit je bol in de natuur met muziek, hapjes en elkaar? Ik geloof dat het steeds beter wordt. Hoe meer bewustzijn bij iedereen, hoe fijner de beleving.