Duurzame kerst
Elke Kerst opnieuw probeer ik wat te veranderen in verband met duurzaam handelen en, geloof me, voor mij valt dat in dit geval niet mee! Ik ben zo iemand die het liefst elke jaar een andere versierde boom wil; een landelijke, een romantische of een supermoderne. Ook mijn fameuze kersttafels zijn wereld beroemd binnen de familie. Vorig jaren aten we van placemats in de vorm van engelenvleugels en verder was alles zilver en sneeuwwit. Daarvoor was het een zachtroze sfeer met rozen tussen het dennengroen en goudaccenten hier en daar. Dit jaar speel ik met de gedachte om traditioneel rood en groen te doen, maar het kan ook nog een blauwe Kerst worden. Bij alles heb ik inmiddels wel bijpassend servies en wat betreft kerstversiering kan ik mijn eigen winkeltje beginnen! Dat moet anders! Ik wil het ook anders, maar zonder mijn persoonlijke kerstpret te verliezen. Hoe ga ik het dit jaar doen?

1. De kerstboom
Een kunstboom is nooit een optie geweest voor mij. Ik vind het spuuglelijk en je ruikt ook niets. Al gaat een kunstboom jaren mee, de milieuonvriendelijke productie en het transport maken deze nep kerstboom tot een echte vervuiler. Mensen die allergisch zijn voor dennennaalden kunnen tegenwoordig heel mooie en creatieve bomen kopen of zelf maken. Vorig jaar gingen we onze eigen boom omzagen op de Hoge Veluwe, in het kader van natuurbeheer door Staatsbosbeheer. Je krijgt er een dag wandelen bij cadeau. Andere mogelijkheden zijn een boom huren of adopteren. Dit jaar kiezen we voor een boom met kluit die na de kerst in onze tuin verder gaat groeien.

2. De kerstversiering en verlichting
Alles wat ik niet meer gebruik gaat dit jaar in een doos en geef ik weg. De verlichting bij ons vervangen we langzaamaan door ledlampjes. LED verlichting heeft niet alleen een veel lager verbruik maar ook een hoger aantal branduren dan gewone verlichting. En er zijn zelfs LED-lichtsnoeren die werken op zonne-energie! De boomversiering ruilde ik vorig jaar met mijn dochter, dus hadden we allebei “nieuwe ballen”. Dit jaar gebruik ik alles wat ik heb en wit van kleur is en koop ik een tweedehands slinger bij de kringloopwinkel waar een hele kerstafdeling is!

3. Kerstkaarten
Jaren geleden ben ik hiermee gestopt omdat ik zoveel mensen schreef dat het een soort productieklus geworden was. Van tevoren heb ik iedereen ingelicht per brief met de boodschap: ik hou nog steeds van jullie maar ik stop met kerstkaarten schrijven. Digitaal doe ik het nu weer wel. En natuurlijk krijgt de verre eenzame ziel of die laatst overgebleven oma wel een mooie kaart. En één op chloorvrijpapier én van Unicef of een andere organisatie waar ik achter sta.

4. Het kerstdiner
Zoals vaak zal het een buffet met de familie worden en ieder zal wat gaan bereiden. Wat ik maak weet ik nog niet maar het zal veganistisch zijn. Bij mij thuis zal ik een kerstontbijt serveren en ik neem me voor niets nieuws te kopen, geen servies, glas of tafelkleed. Bij de keuze voor zowel ontbijt als buffet zal alles bestaan uit biologische, lokale- en seizoensproducten. Alle restjes gaan uiteraard in de diepvries voor kliekjesdag. Wat betreft kleding zal ik proberen een nieuwe match te maken van bestaande kleding en slechts accessoires kopen.

5. De cadeautjes
Met Sinterklaas hebben we de pakjesavond al gehad. Nog steeds best veel presentjes lagen er want het uitpakken is zo gezellig, maar toch was de stapel gehalveerd en ook zelfgemaakte cadeautjes waren in trek. Vorig jaar hadden we met Kerst cadeautjes gemaakt van spullen die ieder al in huis had maar zat was of niks meer mee deed. Een ander kon je daar dan blij mee maken. Het gaat vast weer helemaal goedkomen met de kerstsfeer!

Heb jij nog ideeën?
Kijk ook naar: Advies Milieu Centraal.