Mijn kind gaat binnenkort op midweek naar de Veluwe. Heerlijk in de bossen wandelen zoals ze dat gewend is. Maar eerlijk gezegd wordt dit alles een beetje overschaduwd door de eikenprocessierups. Ook ik ben in de ban van alle verhalen die in omloop zijn en moet grote moeite doen om ongeruste gevoelens te temperen en het wonder van de rups te kunnen blijven zien.
Dat ook hier het klimaat weer een grote rol speelt moge duidelijk zijn en dat klimaat houden we niet tegen. ‘De overheid onderschat dit probleem al jaren’ aldus Silvia Hellingman van het kenniscentrum in Wageningen. ‘In omliggende landen pakken ze het probleem serieuzer aan en wordt er ook actief nagedacht over een structurele oplossing. Hier in Nederland wordt dat toch vooral gezien als dure onzin. Met de juiste visie en goede voorbereiding is dit heel goed en betaalbaar te beheersen.’

Biodiversiteit is hier weer het sleutelwoord. Meer diversiteit van boomsoorten, struiken en bloemen betekent minder haarden. Verschillende soorten flora en fauna versterken het ecosysteem en zorgen voor meer balans. Dit is iets waar Staatsbosbeheer al een tijd mee bezig is, bijvoorbeeld in de vorm van het aanplanten van gemengd bos waarin verschillende boomsoorten worden aangeplant. Van verschillende boswachters hoor ik dat bepaalde vogels, zoals kool- en pimpelmezen maar ook de roodborst en heggemus, een natuurlijke vijand voor de eikenprocessierups zijn. Het bevorderen van de leefomgeving van deze vogels draagt dus bij aan het in toom houden van de eikenprocessierups. Het ophangen van nestkastjes in je tuin voor bijvoorbeeld koolmezen kan hieraan bijdragen.

Helaas zijn veel gemeenten onbedoeld nog bezig eikenprocessierupsen te kweken volgens Remi van Bekum, ondernemer @ Kiemfabriek Ze harken alles ‘netjes’ aan, maaien bermen kort en zagen de onderste takken telkens van bomen. Daarmee maken ze het de natuurlijke vijanden van de processierups wel erg moeilijk. Vaak is het geen onwil bij gemeenten maar weten ze gewoon niet beter en doen ze het zo omdat ze het altijd al zo deden. Lees verder op: Preventie

Toch lekker gaan wandelen? Hier enkel tips

Wat kun je doen?

  • Vermijd gebieden waar eiken staan of die al bekend zijn.
  • Draag kleding met lange mouwen, lange broek en een hoed of pet op.
  • Ga niet op de grond zitten.
  • Neem plakband, kledingroller en water mee. Vervang wel elke keer het velletje, zodat hetzelfde velletje niet meerdere keren, met de eerder verwijderde brandharen, over je huid gaat.
  • Was kleding op 60 graden die met de haartjes van de eikenprocessierups in aanraking is geweest.

Wat te doen tegen de jeuk?

  • Nadat je de haartjes met plakband hebt verwijderd spoel je de plekken met lauw water. Daarna kun je een verzachtende crème smeren. Zelf heb ik deze van Monique van der Vloed gemaakt.
  • Is de reactie erger (niet lekker voelen of koorts), ga dan naar de huisarts voor een antihistamine
  • Bij haartjes die in de ogen zijn gekomen: spoelen en huisarts