Eerlijk gezegd hou ik wel van gadgets. Ik heb bijvoorbeeld een iWatch.
Ik weet niet alleen de tijd, ik zie op mijn horloge ook mijn afspraken en berichten binnenkomen. Ik weet hoeveel stappen ik heb gezet en wordt aangemoedigd om water te drinken. Dat vind ik best leuk, maar of het een goed idee is, dat weet ik niet meer zo zeker.
Om mijn iWatch te kunnen gebruiken heb ik een iPhone nodig. Omdat mijn iPhone 4S na 4 jaar niet meer voldoende werd ondersteund door Apple en de batterij nagenoeg niet meer functioneerde heb ik twee jaar geleden een iPhone 7 Plus gekocht. Daar hing wel een behoorlijk prijskaartje aan. Een beetje telefoon kost tegenwoordig al gauw € 900 en hoe lang gaat die mee?
De industrie is erop gericht op zoveel mogelijk telefoons te verkopen. Dus maken ze de software zo, dat je batterij snel ter ziele is. En na een tijdje wordt de telefoon helemaal niet meer softwarematige ondersteund. Dus je krijgt al helemaal geen beveiliging-updates.
Wat een nare praktijken eigelijk. Gaat er een belletje rinkelen?
Als ik nog eens een nieuwe telefoon nodig heb, zal ik anders kiezen. We streven immers een groene leefstijl na?

Dus wat kan je doen?
Om te beginnen kan je kiezen voor een gebruikte telefoon, te kopen op Marktplaats bijvoorbeeld. Daar zie je bijna nieuwe toestellen voor een aardige prijs. Maar je kan ook kiezen voor een gerenoveerd (refurbished) exemplaar. Je zou kunnen kijken naar toestellen die behoorlijk scoren op duurzaamheid, zoals de iPhone 7. Je kunt die goed kopen via Leapp
Toch een nieuwe telefoon? Dan is de meest duurzame telefoon de Fairphone. Deze telefoon is in Nederland ontwikkeld, en duurzaamheid staat voorop. Hij gaat langer mee en is modulair opgebouwd. Dat laatste betekent dat, als er een onderdeel kapot gaat, je tegen een schappelijk tarief een nieuw onderdeel kunt bestellen. Je kunt het onderdeel gemakkelijk zelf vervangen. Dat scheelt een boel geld en milieubelasting. De Fairphone is gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden met conflictvrije mineralen.

Wil je een toestel kopen? Zie Website