Als wij lezen over duurzaamheid gaat het meestal over energie en de daaraan gerelateerde uitstoot van broeikasgassen. Dus weten we dat we duurzamer kunnen zijn door bijvoorbeeld woningen te isoleren en stroom op te wekken met zonnepanelen. Dat is ook heel belangrijk.
Maar duurzaamheid impliceert meer: in balans zijn met de ecologische draagkracht van de aarde. Daarvoor is nodig dat we niet alleen kijken naar het effect van onze consumptie, maar ook naar het effect van productie en transport van hetgeen we consumeren.
Vleesconsumptie staat op plek 2, maar de zwaarste belasting van het milieu is het gevolg van onze mateloze aanschaf van spullen en apparaten. Dat zijn de dingen die we vaak na korte tijd wegdoen voor iets dat net iets beter of mooier is, terwijl het nog goed functioneert. Of het zijn spullen die te goedkoop zijn om te repareren als ze defect raken of die snel uit de belangstelling raken: ze hebben geen blijvende waarde. De gemiddelde Nederlander geeft er jaarlijks € 2.000 aan uit. En de zelfde Nederlander produceert 500 kg afval.
Bij spullen gaat het om gebruiksartikelen, zoals huishoudelijke (elektrische) apparaten, kleding en textiel, audio- en videoapparatuur, speelgoed en meubels.

Wat kan je doen om je milieubelasting te beperken?
Je kunt beginnen met je bij iedere aanschaf af te vragen of die werkelijk nodig is. Is het iets waar je echt veel plezier aan gaat hebben? Overweeg bij de aanschaf ook eens gebruikte spullen. Soms is huren of lenen een beter idee. Bezit is niet altijd voordelig. Doe in ieder geval zo lang mogelijk met je spullen. Ga er zorgvuldig mee om. Als er iets kapot gaat, probeer het dan te (laten) repareren.
Wil je toch van je spullen af, bedenk dan wie er nog plezier aan kan beleven, geef ze weg of breng ze naar een tweedehands- of kringloopwinkel. Geef je spullen een tweede leven! De laatste optie is weggooien, maar zorg dan dat je het afval scheidt. Het materiaal is mogelijk te recyclen en dat is beter dan verbranden!

Wil je je eigen impact op het milieu weten, kijk dan op mijnverborgenimpact.nl