Ik zat met een vriend een kop koffie te drinken en vertelde trots hoe goed ik had opgeruimd.
Mijn kledingkast is nu een stuk leger: er hangt en ligt alleen nog maar wat ik echt draag. Dat geeft een goed gevoel.
Toen vertelde hij hoe hij, heel ouderwets, de boorden van zijn overhemden laat omzetten als ze versleten zijn. Verdorie, had ik net drie overhemden onnodig in de kledingcontainer gegooid. Wat een afknapper!
Ik ben zo gewend om kleding en schoenen die niet meer toonbaar zijn weg te doen, dat ik er nooit bij stil heb gestaan dat zoiets natuurlijk kan. Terwijl ik toch een beetje met beleid probeer om te gaan met mijn spullen, had ik dat niet gedaan met die overhemden. Op minder dan 1 kilometer van mijn huis heb ik zo’n naaiatelier, waar je voor een heel schappelijk bedrag kleding kan laten herstellen. Daar gaan ook mijn gescheurde gordijnen naartoe. Die kunnen daarna nog een flink aantal jaren mee.

Gedachteloos gooien we spullen weg, die nog waarde hebben. We zijn vergeten dat er nog heel wat is te repareren. Dat is echt duurzaam en ook nog eens goedkoop. Als we wat langer met onze spullen zouden doen hoeft er minder nieuw geproduceerd te worden. Dat scheelt grondstoffen en transport. Minder produceren betekent minder handel, minder verdiensten. Maar die verdiensten zitten (jammergenoeg) in geringe mate bij de makers van mijn kleding. Als ik mijn kleding laat repareren door een plaatselijke kleermaker, dan steun ik de lokale economie. Een verschuiving dus van inkomsten naar “diensten”. Dat is een goede zaak. Zo zouden we meer naar de productie moeten gaan van spullen die langer meegaan en zoveel waarde hebben, dat het de moeite loont om ze, zo nodig, te repareren.

Wat kan je zelf doen?
Als je meubels, stoffering, kleding en schoenen koopt, let dan op goede materialen, naar dingen die lang meegaan. Als het je lukt, let dan ook op waar en hoe die spullen zijn gemaakt.
Als er iets kapot gaat, probeer het te laten repareren. Je kan vaak ook veel zelf doen.
Kijk maar eens op internet. Daar zijn talloze filmpjes te vinden met slimme manieren om dierbare spullen te redden. Super handig.

Kijk bijvoorbeeld hier en ook hier.