Plastic leek altijd zo fijn: goedkoop en praktisch. We zien het overal om ons heen. Maar is het wel zo goedkoop, als we de gevolgen van het plasticgebruik doorrekenen, en willen we nog zoveel plastic als we de gevolgen voor ons en de natuur kennen. Zeker niet.

Inmiddels is ons hele bestaan vergeven van plastic, omdat we het merendeel weggooien. Van het plastic komt onverantwoord veel in het milieu terecht. Zoals de laatste tijd ook veel mondkapjes. Iedereen weet dat, maar ondanks dat neemt de vervuiling ieder jaar toe.

De producenten en vooral hun aandeelhouders willen winsten en verschuilen zich achter wetgeving (overheid) en de vraag (consumenten). Zolang zij er geld aan blijven verdienen verandert er niets. En overheden staan dat toe, ondanks de miljoenen dodelijke slachtoffers jaarlijks, omdat plastic niet slecht is, zolang het maar niet in het milieu terechtkomt. Ligt de verantwoordelijkheid nou bij ons?

 

Hoe stoppen we de vervuiling?

Eigenlijk is het vrij simpel: Vermijd plastic waar dat maar mogelijk is. Koop zo min mogelijk spullen die in plastic zijn verpakt. Zo steun je niet langer de plastic-producenten. Hou ze verantwoordelijk: voer actie tegen de grootste vervuilers zoals Coca-Cola, Pepsico, Nestlé en Unilever.

Gebruik plastic (zakken) zo lang mogelijk en scheid het plastic afval. Kies voor cosmetica en verzorgende artikelen zonder microplastics (ingrediënten PE, PET, PP). Help met het opruimen van zwerfafval. Doe het zelf of steun acties. Laat je vooral eens inspireren via websites als: Plasticfree July en download de app My Little Plastic Footprint.

Vergeet niet bij de volgende verkiezingen te stemmen op een partij die wel producenten verplichtingen opleggen en die innovaties stimuleren. Help zo plastic de wereld uit.

Meer weten? Beluister dan het heldere verhaal van Tim Hofman (Pak de Macht) en leer meer op: Zero Waste Nederland en Het Kan Wel.