Pakjesavond komt er aan en als ik aan al dat plastic denk wat er weer extra bijgemaakt wordt en in ieders huis binnenkomt, ook in het mijne, word ik een beetje moedeloos. Hoe is dit ooit nog te stoppen? Soms (vaak) ontkom je er gewoon niet aan. Waar kun je dan nog op letten zodat je niet regelrechte rotzooi in die schoentjes stopt?

Wat is goed speelgoed?
Duurzaam speelgoed voor baby’s en kinderen is speelgoed dat is gemaakt van veilige, ecologische en niet-giftige materialen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen die ook in hun houdbaarheid duurzaam zijn, zoals van hout. Maar niet elk stuk houten speelgoed is ecologisch. Bij houten speelgoed moet er wel een FSC logo aanwezig zijn om te bewijzen dat het speelgoed echt duurzaam is. Dan is het hout afkomstig uit PEF/ FSC gecertificeerde bossen. Ook in de verf kunnen giftige stoffen zitten. En dat is gevaarlijk omdat veel kinderen het speelgoed in hun mond stoppen. Let dus goed op keurmerken. WECF informeert je met een speelgoedwijzer over de gevaarlijkste chemische stoffen en informeert je over waarom ze gevaarlijk zijn en geeft praktische tips over hoe je ze kunt vermijden. Speelgoed van stof is ook duurzaam mits de stoffen weer veilig geverfd zijn en de stoffen biologisch zijn. Kies ook voor natuurlijke materialen wat het tekenen en knutselen betreft. Duurzaam speelgoed is vaak speelgoed waar op allerlei manieren mee gespeeld kan worden en waar kinderen dus ook lange tijd mee kunnen doen. Lego en Duplo bijvoorbeeld.

Waarde van goed speelgoed
Duurzaam speelgoed belast het milieu zo min mogelijk en gaat niet snel stuk. Bij Green Jump vind je veilig speelgoed waarvan je 100% zeker weet dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Green Jump kiest voor speelgoed van natuurlijke materialen zoals houten auto’s, houten blokken, knuffels van biologisch katoen en zelfs natuurlijke materialen om te knutselen. Ook bij Matruschka is goed en duurzaam speelgoed te vinden. Het nodigt uit tot actief spelen, tot zelf bedenken, vormgeven en veranderen. Dat geeft fantasie en ruimte. Verder kun je ook eens een bibliotheek of speelotheek bezoeken, speelgoed lenen van andere kinderen of ruilen met familie.

Zie:
WECF: Woman in Europ for a common future, Nederland
Greenjump
Matruschka