Iemand uit mijn directe omgeving klaagde over haar hoge elektriciteitsrekening. Ze was er stellig van overtuigd dat ze weinig elektrische apparaten gebruikt. Tot we erachter kwamen dat in de schuur een elektrisch kacheltje vrijwel continu aan stond. Probleem opgelost.

Continu aanstaan van apparaten is een enorme verspilling. Alleen misschien de TV, die anders opnieuw moet worden ingesteld, de CV-ketel of een deurbel. Die moeten op spanning blijven. Veel stroomverbruik is stiekem, omdat we er niet van weten: sluipverbruik. Denk aan laadapparaten van telefoons, transformatoren van halogeenverlichting (doe die de deur uit) en onnodig stand-by-geschakelde apparaten.

Een sommetje: 10 apparaten van 10 Watt geven een jaarverbruik van 876 kWh en dat kost gauw € 193 per jaar. Zo jammer, want onnodig.

Wat kan je eraan doen? Dat is eenvoudig: controleer alle stopcontacten op aangesloten apparaten. Zet tussen stopcontact en transformator of apparaat een schakelaar. Als er meerdere apparaten bij elkaar staan, doe de stekkers in een verzamelstekkerdoos met een aan/uit schakelaar. Schakel alles uit na gebruik. Zo simpel!