Eet je ook geen eitje meer? Wat is daar nou mis mee? Stel het is een kip uit je eigen tuin? Een vraag die ik regelmatig krijg. Maar inderdaad: ik eet ook geen eitje meer, niet op zondagochtend, niet in de mayonaise, niet in mijn koekje bij de koffie en straks niet met Pasen. Simpelweg omdat ik niet meer wil bijdragen aan die hele pluimvee-industrie! De legkip is helemaal doorgefokt op een hoge eierproductie en die eierproductie per kip is in de afgelopen jaren enorm gestegen: voorheen legde een kip zo’n 80 eieren per jaar, maar inmiddels is dat meer dan 300 per jaar! Dan de snavels: de snavelpunt wordt onverdoofd weggebrand, omdat de kippen elkaar anders wegens gebrek aan afleiding en ruimte kapot pikken. Daarnaast worden er wereldwijd, elke dag, miljoenen haantjes in de shredder gegooid omdat ze niets ‘waard’ zijn voor de industrie; ze leggen immers geen eieren. Pasgeboren kuikentjes die versnipperd worden: als ik er even over nadenk raak ik zelf echt van de leg….
Biologische kippen hebben dan wel een beter leven, ze mogen buiten scharrelen en hun snavels behouden maar ook hier worden alle haantjes vergast of vermorzeld! Dus nee: ik eet geen eieren meer. Ook niet van een eigen kip als ik die zou hebben. Ik heb namelijk geleerd dat het leggen van een ei heel intensief is voor de kip en de eieren die ze niet uitbroeden, dus laten liggen, die eten ze zelf op. Zo’n ei zit namelijk boordevol voedingstoffen en die hebben ze zelf nodig om aan te sterken.
Wat betreft het milieu scoort de eierindustrie ook erg slecht; vooral de biologische zelfs! Immers deze kippen hebben meer ruimte om meer mest uit te scheiden. Bovendien komt hun voer uit het buitenland wat ook weer voor meer uitstoot zorgt. En tot slot lees ik steeds vaker dat eieren eten echt niet zo gezond is vanwege het hoge cholesterol gehalte.
Maar terug naar mijn nieuwe vegan lifestyle; hoe kan ik dan nog ooit lekkere taartjes eten enzo? Nou ik kan je vertellen dat het kan! Er zijn genoeg ei-vervangers op de markt. Bijvoorbeeld aquafaba (dit is kookvocht van een blik kikkererwten) maar je kunt ook ei vervanger uit een pakje kopen. ‘No-egg‘ is zo’n glutenvrije ei vervanger. Bij deze maak ik graag reclame voor Aloha Vegan Bakery. Ik snoepte laatst op het festival van Groene Wij een zalige cupcake! Ik kan niet wachten op de herfst om een lekkere appeltaart te bakken.