Meer dan 3 jaar geleden begon ik met plantaardig eten en gek genoeg viel me dat honderd procent mee. Ik mistte helemaal niets terwijl ik van tevoren dacht dat ik niet zonder een broodje filet americain of een toastje kaas kon, om nog maar te zwijgen van dat zacht gekookte eitje op zondagochtend.  Maar het is echt waar! De knop is echt omgegaan. Dit past bij mij en bracht me dichter bij mijn kern. De keerzijde is dat ik onnoemelijk veel leed voorbij zag komen en voor het eerst in mijn leven begreep hoe conditionering er uitziet en voelt. Wat ook moeilijk is, is dat ik het pad bewandel van de meeste weerstand, maar ook dat past dan weer goed bij me. Met de blogs over dit onderwerp hoop ik mensen aan het denken te zetten. Ik wil hierbij nog wel melden dat ik vind dat iedereen vrij is om keuzes te maken hoe ie z’n  leven inricht; ik wil alleen inspireren. Mij heeft het enorm geholpen om erin te duiken en me te verdiepen in het onderwerp. Wil je ook die stap zetten? Neem je tijd en ga in je eigen tempo. Er is niet zoiets als DE veganist. Geef jezelf geen label maar voel wat het best bij je past. Onderaan dit blog verwijs ik je naar films en boeken (haal daaruit wat bij jouw denkbeelden past; een documentaire of boek bevatten meestal ook zaken waar je je niet in kunt vinden).

Er zijn drie redenen waarom iemand veganist wordt: Milieu, dierenleed en gezondheid. Mijn insteek was eerst het milieu. Ik hoorde en las steeds opnieuw dat het produceren van voedsel veel grondstoffen kost. Op zoek naar verdere informatie kwam ik vanzelfsprekend het immense dierenleed tegen en ik besloot eindelijk daarvoor eens niet meer mijn kop in het zand te steken maar alles te lezen en te bekijken. Het was een afschuwelijk proces! Maar blijkbaar had ik het nodig om eindelijk de waarheid te zien. Dieren zouden niet hoeven te lijden voor ons plezier en genot. Elke dag opnieuw kun je de keuze maken: kiezen voor plantaardige in plaats van dierlijke producten. Je kunt levens redden. Bovendien is het echt niet nodig om dieren te eten want er zijn nu ongelooflijk veel alternatieven. Bij het onderwerp gezondheid kun je je afvragen hoe (on)gezond vlees is met al die hormonen, antibiotica en chemische middelen erin. Eigen onderzoek blijft noodzakelijk. Maar één ding is zeker: er zijn heel veel simpele, heerlijke en verantwoorde manieren om een voedzaam en gezond eet- en drinkpatroon te krijgen.

Voor mijn bekkie geen spekkie meer!

 

Boeken:

Documentaires: