Sinds mijn keuze voor een veganistische manier van leven heb ik al veel nieuwe producten en voedingsmiddelen uitgeprobeerd en meestal met succes. Er is een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan en nu kan ik gewoon meepraten over edelgistvlokken, kala namak, seitan en jackfruit. Groenten en fruit at ik al veel maar toch word ik nog iedere keer verrast als ik een nieuwe smaak ontdek, zoals bijvoorbeeld; de doerian, de cumelo, de ocra of de aardpeer. Maar één van de meest veelzijdigste groenten en een dikke favoriet van mij is: zeewier. Eerst maakte ik kennis met zeekraal, daarna met de poké bowl met zeewier en vervolgens probeerde ik de duurzaam geteelde Dutch Weedburger. Heerlijk! Allemaal!

Volgens het voedingscentrum zit deze groente uit de zee boordevol eiwitten, vitaminen (waaronder B12), mineralen en spoorelementen. Het helpt onder andere bij het reguleren van je bloedsuiker- en de cholesterolspiegel.Volgens wetenschappers kan zeewierteelt in een gebied twee keer zo groot als Portugal de hele wereld van eiwitten voorzien. Zeewier is ook veel duurzamer dan andere groenten, omdat er geen land, zoet water of bestrijdingsmiddelen voor nodig zijn.

Maar zeewier is meer: ook in de mode wordt het al gebruiktals grondstof voor kleding. Het Britse kledingmerk Truly komt namelijk met een trui die volledig biologisch afbreekbaar is. De trui bestaat niet volledig uit zeewier, maar ook uit duurzaam katoen. De stof die gebruikt wordt heet SeaCell, en is gemaakt van gedroogd zeewier.

Onlangs was ik op Texel en ook daar kwam ik zeewier tegen en niet alleen op het strand!  Bij museum Kaap Skil was er een kleine tentoonstelling ‘Van wier tot waar’. Het ontwerp duo Klarenbeek en Dros is aan de slag gegaan met de vraag hoe je uit zeewier nieuwe materialen kunt maken, die gebruikt kunnen worden als alternatief voor plastic. In de tentoonstelling presenteren zij hun onderzoek, werkwijze en resultaten. Zo interessant!

En wat te denken van zeewier als energiebron? De oppervlakte van de Noordzee biedt een enorme capaciteit voor zeewierteelt. In de Integrale Kennis- en innovatie Agenda (IKIA) staat de ambitie om op veertienduizend vierkante kilometer van het Nederlandse deel van de Noordzee zeewier te telen. Dat maakt zeewier een bijna oneindige grondstof en daarmee een geschikte bron van hernieuwbare energie. Volgens TNO kan op 8 of 9 procent van het Nederlandse deel van de Noordzee 350 petajoule aan energie worden opgewekt. Dat is ongeveer 85% van wat huishoudens in Nederland per jaar verbruiken en 10% van het totale energieverbruik in Nederland. Maar vooralsnog moet er veel kennis worden opgedaan, de vraag moet groter worden en de huidige regelgeving voor telen in de Noordzee moet worden aangepast. Al met al GOUD! GROEN goud!

Probeer eens zo’n Dutch Weedburger; je kunt een doe-het-zelf pakket met bevroren patties, broodjes en een flesje weedsauce online bestellen. Zeekraal, zeewiersalade en zeewierpasta is gewoon te koop bij Albert Heyn en mocht je recepten willen dan is het Zeewier Kookboek een aanrader.

Wil je verder lezen en horen over zeewier? Kijk dan eens bij Zeeuwse Zeewierhandel of Zeewaar en “Op Energiemissie” (Tegenlicht). Voedselproducent van Seamore, Willem Sodderland, bracht in 2015 zeewierpasta op de markt. Binnen een half jaar lag het product in de schappen bij Albert Heijn en Plus.