Wie is er niet opgegroeid met melk. Ik herinner mij in ieder geval nog Joris Driepinter die door drie glazen mek per dag te drinken zo sterk werd dat hij zelfs een olifant kon optillen. Daarna kwamen de slogans als “Melk, goed voor elk” en “Melk, de witte motor”. Ik had een voordeel, ik lustte het niet ……maar toen ik op mijn 32ste zwanger werd moest ik er weer aan geloven! De belangrijkste voedingsstoffen in melk zijn eiwit, calcium, zink, foliumzuur, fosfor en de vitamines B2, B6 en B12. Met dichtgeknepen neus en in één teug dronk ik met grote tegenzin de glazen melk op. Ik was er zeker van gezond bezig te zijn en omdat ik toen al dol was op koeien bedankte ik ze wel eens als ik ze in een wei of stal tegenkwam. Ik mocht ooit een koe melken bij een vriendinnetje dat op de boerderij woonde. Dat was nog een hele klus, maar heel leuk om te doen en de koe was me dankbaar, werd mij verteld aan de rood wit geblokte tafel, waar we heerlijke koeienkaas aten op een vers zelfgebakken broodje. Met dit soort romantische beelden ben ik verder door het leven gegaan ook al begrijp ik nu dat ik toen op een biologisch bedrijf te gast was geweest. En daar is het misschien ietsje beter maar alsnog…….
Nu pas leer ik hoeveel dierenleed er schuilgaat in de zuivelindustrie. Wij zien met z’n allen alleen maar Hollandse plaatjes met koeien in de wei. Het grootste aantal leeft echter in donkere megastallen in krappe ruimtes en zonder het daglicht ooit te zien. Maar het meest wrange van alles is dat ondanks de hechte natuurlijke band tussen een koe en haar kalf, kalfjes vaak al enkele minuten na de geboorte gescheiden worden van hun moeder en alleen in een kalverbox gestopt worden. Koeien loeien nog wekenlang van verdriet om het verlies van hun kalf. Mannelijke kalfjes gaan gelijk door naar het slachthuis want die zijn nutteloos voor de melkindustrie.
Dan is het ook nog zo dat om ervoor te zorgen dat een koe melk blijft geven, ze elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt wordt. En kun je je voorstellen hoe het is om een leven lang zwanger te zijn? Koeien kampen dan ook vaak met gewrichtsproblemen, kreupelheid, uierontsteking en spijsverteringsproblemen. Als de melkproductie na 5,5 jaar afneemt, is het tijd om naar de slacht gebracht te worden. Biologische koeien hebben meer ruimte, worden vaak 6 of 7 jaar oud en steeds vaker mogen ze hun kalfje iets langer houden maar dit is alsnog voor mij een onaanvaardbaar leven. Daarbij wacht hen uiteindelijk ook de stressvolle gang naar het slachthuis.
Melk, ik kon het altijd met gemak laten staan, maar Griekse yoghurt daarentegen lag ietsje anders: ik was er dol op! Ook op roomboter, maar nu ik weet dat om 1 kilo boter te maken ongeveer 20 liter melk nodig is …. Kaas is nog een dingetje. Tot hiertoe mis ik het niet maar ik begrijp heel goed dat dit voor sommige mensen een hindernis zal zijn. Bij mij werkt het zo: hoe meer kennis, hoe beter je een bewuste keuze kunt maken. Kazen bijvoorbeeld zijn zelfs niet vegetarisch! Dit omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Geef mijn toastje brie maar aan iemand anders …. Voor je gezondheid is het in ieder geval allemaal niet nodig. Voor melk, boter, room en zelfs kaas zijn prima vervangers te vinden. Op de website van de campagne Melk, je kan zonder staat meer informatie over hoe je zuivel kunt vervangen.
Nu pas leer ik hoeveel dierenleed er schuilgaat in de zuivelindustrie. Wij zien met z’n allen alleen maar Hollandse plaatjes met koeien in de wei. Het grootste aantal leeft echter in donkere megastallen in krappe ruimtes en zonder het daglicht ooit te zien. Maar het meest wrange van alles is dat ondanks de hechte natuurlijke band tussen een koe en haar kalf, kalfjes vaak al enkele minuten na de geboorte gescheiden worden van hun moeder en alleen in een kalverbox gestopt worden. Koeien loeien nog wekenlang van verdriet om het verlies van hun kalf. Mannelijke kalfjes gaan gelijk door naar het slachthuis want die zijn nutteloos voor de melkindustrie.
Dan is het ook nog zo dat om ervoor te zorgen dat een koe melk blijft geven, ze elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt wordt. En kun je je voorstellen hoe het is om een leven lang zwanger te zijn? Koeien kampen dan ook vaak met gewrichtsproblemen, kreupelheid, uierontsteking en spijsverteringsproblemen. Als de melkproductie na 5,5 jaar afneemt, is het tijd om naar de slacht gebracht te worden. Biologische koeien hebben meer ruimte, worden vaak 6 of 7 jaar oud en steeds vaker mogen ze hun kalfje iets langer houden maar dit is alsnog voor mij een onaanvaardbaar leven. Daarbij wacht hen uiteindelijk ook de stressvolle gang naar het slachthuis.
Melk, ik kon het altijd met gemak laten staan, maar Griekse yoghurt daarentegen lag ietsje anders: ik was er dol op! Ook op roomboter, maar nu ik weet dat om 1 kilo boter te maken ongeveer 20 liter melk nodig is …. Kaas is nog een dingetje. Tot hiertoe mis ik het niet maar ik begrijp heel goed dat dit voor sommige mensen een hindernis zal zijn. Bij mij werkt het zo: hoe meer kennis, hoe beter je een bewuste keuze kunt maken. Kazen bijvoorbeeld zijn zelfs niet vegetarisch! Dit omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Geef mijn toastje brie maar aan iemand anders …. Voor je gezondheid is het in ieder geval allemaal niet nodig. Voor melk, boter, room en zelfs kaas zijn prima vervangers te vinden. Op de website van de campagne Melk, je kan zonder staat meer informatie over hoe je zuivel kunt vervangen.
Hoi Karin,
Het is natuurlijk met goede bedoelingen, en een leuk geschreven stuk, daarvoor mijn complimenten voor alles op de groene leefstijl. Helaas heb ik wel een grote “MAAR” bij dit onderwerp. Het totaalplaatje is namelijk veel te ingewikkeld om te zeggen dat het een groene leefstijl waardig is.
Ik vind het belangrijker dat mensen met de duurzame bedoelingen zullen kiezen voor de goed verzorgde en ecologisch verantwoord grootgebrachte boerderij dieren. Een lokaal grootgebracht dier of zuivelproductie om de hoek is de meest duurzame manier van monden voeden, als die dan ook nog eens echt goede zorg krijgen en duurzaam leven. Een stuk vlees mag gerust een stuk meer kosten, zuivelproducten van dit soort boeren moeten dan ook voor een verantwoord bedrag in de schappen komen, maar vooral belangrijk is dat deze dieren niet volgestampt worden met soja ipv een mooie bloemenweide met verse kruiden en grassen.
Consuminderen is ook veel belangrijker dan stoppen met vlees en zuivel, het is duurzamer dan vervangers uit andere delen van de wereld. Soja bijvoorbeeld draagt bij aan ontbossing voor enorme plantages, CO2 uitstoot veroorzaakt door veel grote diesel machines, lokale werk gelegenheid en voedselproductie verdwijnen door de groei van de enorme soja bedrijven. De regels in de EU verscherpen betreft bestrijdingsmiddelen met het kankerverwekkend glyfosaat en in die soja gebieden spuiten ze dat met vliegtuigen over de velden en lokale bevolking. Het transport van soja is ook nog eens erg vervuilend en dus is lokale voedselproductie des te belangrijker.
Ik wil het plaatje niet te negatief schetsen maar de feiten zijn helaas wel dat aan beide fronten veel verbeteringen nodig is en dat dit lokaal veel beter te realiseren is dan voedsel van ver weg te halen. Ik hoop hier binnenkort een mooi stuk te lezen over ecologisch verantwoord boeren, lokale voedselbossen en vormen van moderne voedselproductie zoals microgreens, hydroponic, insectenmaaltijden, verticale landbouw en tal van andere zeer duurzaam uit te voeren vormen van voedselproductie.
Mvg, Dennis
Hoi Dennis,
Bedankt voor je compliment!
Je hebt gelijk dat het totaalplaatje ingewikkeld is maar ik heb dit stuk vanuit mijn veganistische levensstijl geschreven (die per definitie wel een groene is).
Ik vind het ook belangrijk dat mensen kiezen voor de goed verzorgde en ecologisch verantwoord grootgebrachte biologische boerderij dieren. Een paar jaar geleden hoorde ik nog bij deze groep mensen. Nog steeds juich ik lokale producten toe en kringlooplandbouw is noodzakelijk. Als er eigen diervoer is zoals bijvoorbeeld jouw bloemenweiden en ook nog zelf opgewekte energie en beheer van water is dat heel mooi. Ik weet dat er veel boeren zijn met respect voor de natuur en liefde voor dieren al heb ik bij dit laatste steeds meer moeite. Het onderwerp dierenleed is zo veel omvattend , daar zullen we nu niet direct uitkomen dus laat ik me beperken tot wat jij schrijft over soja.
Consuminderen: ja! En vlees moet duurder worden, zeker. Maar vlees duurzaam? Feit is dat dierlijke producten vele malen belastender zijn dan planten. De meest duurzame manier van monden voeden is plantaardig eten. De impact van veeteelt is enorm. Broeikasgassen van 70 miljard dieren zelf, de immense hoeveelheid mest (meer dan te gebruiken is) en dan de fijnstof (ook in enorme hoeveelheden). Hierbij komt nog de impact van de productie van al dat vlees. Die 70 miljard dieren moeten eten en dan komen we bij die soja.
Soja draagt inderdaad bij aan ontbossing voor enorme plantages, en vliegtuigen worden ingezet om de plantages te bespuiten, waardoor bestrijdingsmiddelen ook buiten de akkers terechtkomen. Dit alles maakt dat de plaatselijke bevolking in Zuid Amerika ook wordt blootgesteld aan het gif, met ernstige gevolgen voor de gezondheid. MAAR, (en hier is de mijne): ruim 90 procent van de soja wordt verwerkt in veevoer!! En die 70 miljard dieren waar ik het net over had worden geslacht voor ons stukje vlees….. Vleeseters eten dus ongemerkt een heleboel soja. Voor plantaardige producten zoals sojamelk tofu, tempeh, vleesvervangers enz wordt slechts 6 procent van de wereldproductie van sojabonen gebruikt. En deze producten worden niet gemaakt van soja uit Zuid-Amerika, maar komen uit Europa (vaak Nederland of Frankrijk) en Noord-Amerika.
Over duurzaamheid en voeding is oneindig veel te vertellen. Groene leefstijl was in den beginne niet per definitie een plantaardige leefstijl maar Peter en ik merken wel dat we steeds meer die kant opgaan.
Wij blijven wel zeer geïnteresseerd in de onderwerpen die jij onderaan als tip aan ons geeft. Persoonlijk heeft mijn voorkeur me te verdiepen in lokale voedselbossen en verticale landbouw.
Mvg, Karin