Wie is er niet opgegroeid met melk. Ik herinner mij in ieder geval nog Joris Driepinter die door drie glazen mek per dag te drinken zo sterk werd dat hij zelfs een olifant kon optillen. Daarna kwamen de slogans als “Melk, goed voor elk” en “Melk, de witte motor”. Ik had een voordeel, ik lustte het niet ……maar toen ik op mijn 32ste zwanger werd moest ik er weer aan geloven! De belangrijkste voedingsstoffen in melk zijn eiwit, calcium, zink, foliumzuur, fosfor en de vitamines B2, B6 en B12. Met dichtgeknepen neus en in één teug dronk ik met grote tegenzin de glazen melk op. Ik was er zeker van gezond bezig te zijn en omdat ik toen al dol was op koeien bedankte ik ze wel eens als ik ze in een wei of stal tegenkwam. Ik mocht ooit een koe melken bij een vriendinnetje dat op de boerderij woonde. Dat was nog een hele klus, maar heel leuk om te doen en de koe was me dankbaar, werd mij verteld aan de rood wit geblokte tafel, waar we heerlijke koeienkaas aten op een vers zelfgebakken broodje. Met dit soort romantische beelden ben ik verder door het leven gegaan ook al begrijp ik nu dat ik toen op een biologisch bedrijf te gast was geweest. En daar is het misschien ietsje beter maar alsnog…….
Nu pas leer ik hoeveel dierenleed er schuilgaat in de zuivelindustrie. Wij zien met z’n allen alleen maar Hollandse plaatjes met koeien in de wei. Het grootste aantal leeft echter in donkere megastallen in krappe ruimtes en zonder het daglicht ooit te zien. Maar het meest wrange van alles is dat ondanks de hechte natuurlijke band tussen een koe en haar kalf, kalfjes vaak al enkele minuten na de geboorte gescheiden worden van hun moeder en alleen in een kalverbox gestopt worden. Koeien loeien nog wekenlang van verdriet om het verlies van hun kalf. Mannelijke kalfjes gaan gelijk door naar het slachthuis want die zijn nutteloos voor de melkindustrie.
Dan is het ook nog zo dat om ervoor te zorgen dat een koe melk blijft geven, ze elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt wordt. En kun je je voorstellen hoe het is om een leven lang zwanger te zijn? Koeien kampen dan ook vaak met gewrichtsproblemen, kreupelheid, uierontsteking en spijsverteringsproblemen. Als de melkproductie na 5,5 jaar afneemt, is het tijd om naar de slacht gebracht te worden. Biologische koeien hebben meer ruimte, worden vaak 6 of 7 jaar oud en steeds vaker mogen ze hun kalfje iets langer houden maar dit is alsnog voor mij een onaanvaardbaar leven. Daarbij wacht hen uiteindelijk ook de stressvolle gang naar het slachthuis.
Melk, ik kon het altijd met gemak laten staan, maar Griekse yoghurt daarentegen lag ietsje anders: ik was er dol op! Ook op roomboter, maar nu ik weet dat om 1 kilo boter te maken ongeveer 20 liter melk nodig is …. Kaas is nog een dingetje. Tot hiertoe mis ik het niet maar ik begrijp heel goed dat dit voor sommige mensen een hindernis zal zijn. Bij mij werkt het zo: hoe meer kennis, hoe beter je een bewuste keuze kunt maken. Kazen bijvoorbeeld zijn zelfs niet vegetarisch! Dit omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Geef mijn toastje brie maar aan iemand anders …. Voor je gezondheid is het in ieder geval allemaal niet nodig. Voor melk, boter, room en zelfs kaas zijn prima vervangers te vinden. Op de website van de campagne Melk, je kan zonder staat meer informatie over hoe je zuivel kunt vervangen.