Ondanks beloften van multinationals als Nestlé, Unilever, Mondelēz en Colgate-Palmolive, gebruiken deze bedrijven nog steeds op grote schaal niet duurzaam geproduceerde palmolie. En wij, consumenten, kopen dagelijks producten waar palmolie in is verwerkt, terwijl er betere alternatieven zijn.
Zolang wij ons niet realiseren wat we doen en bedrijven (dikke) winsten maken zal weinig veranderen. Wat is er ook weer verkeerd aan palmolie?

Ongekende schade
Wereldwijd is de productie ruim 60 miljoen ton, maar de voornaamste landen waar palmolie vandaan komt zijn toch Maleisië en Indonesië. De olie wordt gemaakt van het vruchtvlees van de vruchten van de oliepalm, die in trossen groeien. Palmolie is lucratieve business. Het vindt toepassingen in talloze producten: in voedingsmiddelen als koeken, snacks, chips, in cosmetica-producten, schoonmaakmiddelen en biodiesel.
Palmolie heeft een bijzonder slechte reputatie omdat voor de plantages op grote schaal regenwouden worden gekapt. In Indonesië alleen al werden tussen de jaren 2000 en 2012 140.000 vierkante kilometer tropisch bos gekapt.
Het verlies aan regenwoud heeft enorme gevolgen. Niet alleen verliezen talrijke diersoorten hun natuurlijke habitat, maar de ontbossing heeft ook bodemerosie tot gevolg. De Sumatraanse tijger en de Orang-oetan dreigen uit te sterven. De regenwouden zijn de longen van de aarde en dus zijn de implicaties van ontbossing dramatisch.
Daar komt nog bij dat het productieproces zorgt voor vergiftiging van het milieu door kunstmest, pesticiden en afval, met alle nadelige gevolgen voor de lokale bevolking, de flora en de fauna.
Om de productie van palmolie te reguleren zijn keurmerken ingesteld, zoals Certified Sustainable Palm Oil en Mixed Sustainable Palm Oil. Maar er blijven toch ernstige bezwaren aan kleven. Biologische palmolie is nog geen echte optie.
Er zijn gelukkig wel positieve ontwikkelingen. Op kleine schaal komt de duurzame palmolie op de markt. Lees hierover het zeer informatieve blog (www.zaailingen.com) van bioloog Linda van Roij. Zie ook het hoopgevende animatiefilmpje van Dr. Bronner’s Fair Trade Palm Oil.
En palmolie is niet gezond. Het bevat meer verzadigde vetzuren dan andere plantaardige oliën. Het Voedingscentrum beveelt de consumptie ervan niet aan omdat het de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Wat kan je doen?
Het beste is toch zo veel mogelijk af te zien van het gebruik van producten waar palmolie in is verwerkt. Let dus op wat je koopt. Lees het etiket. Komt daar “palm” in voor, vermijd dan liefst het product. Kom je Sodium laureth sulfate tegen op een etiket, dan is de kans heel groot dat het product palmolie bevat. Er is een speciale site, die kan helpen bij het zoeken van palmolie-vrije producten.

Kom nu direct in actie!
Door krachten te bundelen kunnen we hopelijk producenten van levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen en banken die deze bedrijven financieren overtuigen van de noodzaak om duurzame alternatieven te kiezen.
Steun de acties van organisaties van Milieudefensie (Red het regenwoud) en Greenpeace (Drop Dirty Palmoil).