Geen vis meer eten is voor de meeste mensen wat moeilijker. Vissen zijn koudbloedig en hebben geen aaibaarheidsfactor. Ik zal eerlijk zijn, voor mij komt het milieu en gezondheidsaspect hier wat prominenter naar voren dan het dierenleed. In het begin dacht ik dat ik best nog die gezonde makreel en paling kon eten. Vette vis wordt immers aangeraden door het bureau voor voeding vanwege zijn omega 3. In mijn familie heb ik een Portugees en voor haar is een leven zonder vis ondenkbaar. Zelf kokkerelde ik graag met vis en een feestdiner zonder gerookte zalm of garnalen was bijna onmogelijk!
Toch ging ik eens uitvissen hoe het nu zit. Hebben wij vis nodig? En hoe duurzaam is de visvangst. Vis bevat omega 3 vetzuren, dat is goed is voor hart- en bloedvaten en ook voor de hersenen. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat deze omega 3 vetzuren door de vis uit algen en zeewier worden gehaald. De omega 3 capsules die ik tegenwoordig slik zijn puur plantaardig en gemaakt uit algen. Verder lijkt mij dat er geen sprake is van een natuurlijke, onvervuilde leefomgeving van vissen en schaaldieren met al die metalen en plastic in de zee. Wat de vis naar binnen krijgt, krijgen wij ook in ons lichaam. Voor je gezondheid hoef je dus geen vis te eten!
Wat de Milieu en biodiversiteit betreft voorspellen recente schattingen dat de oceanen met de huidige praktijken praktisch leeg zijn in 2048. Dit komt niet alleen doordat er 80 miljard kilogram vis per jaar wordt gevangen die voor consumptie is maar ook door de 30-35 miljard kilo bijvangst. Daarnaast wordt er nog ongeveer 30 miljard kilo vis illegaal gevangen. Een ander groot probleem is de verwoesting van koraalriffen en mangrovebossen. Dit zijn de kraamkamers van de zee, en zonder deze veilige plekken voor visseneitjes om uit te komen worden er steeds minder visjes geboren. (bron milieu centraal)
Toch nog een visje eten kijk dan goed naar deze keurmerken waar je volgens deskundigen in elk geval op af kunt gaan. Dat zijn: ASC en MSC. Dit zijn onafhankelijke internationale non-profitorganisaties voor duurzaam gevangen of gekweekte vis, waarop ook de Viswijzer en het Voedingscentrum zich baseren. Bij het MSC-keurmerk, voor wilde vis dus, wordt gekeken naar de gezondheid van het visbestand, de vangstmethode, impact op het ecosysteem en of de visstand goed beheerd wordt. (bron Meukvrij met Monique van de vloed)