Regelmatig heb ik er last van: wegvluchten uit de hectiek van alle dag en lekker thuis opruimen en poetsen. Werkt therapeutisch. En: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd luidt een bekend spreekwoord. Ik onderschrijf dat en ervaar puur geluk als de klus geklaard is en de “plaats” blinkend schoon is en heerlijk fris ruikt. Dat al die schoonmaakspullen enorm belastend zijn voor het milieu realiseerde ik me stukje bij beetje. Zoals met zoveel zaken: ook hier hebben wij gewoontes klakkeloos overgenomen van onze ouders en nog bepalender: van de reclames! Gedaan hiermee! Over en uit!

Graag vertel ik wat ik al een tijdje in huis doe. Over dit onderwerp is overigens heel veel informatie op internet te vinden. Bij mij begon het met kastjes opruimen vol schoonmaaktroep. Werkelijk waar; ik had voor alles wel een middel staan!  Weggooien deed ik natuurlijk niet maar gaf ze weg aan mensen die ik ken met een bijstandsinkomen. Daarna deed ik een inspectieronde door mijn huis om te zien wat ik nou echt moet schoonmaken en wat ik daarvoor dan nu zou aanschaffen. Dat waren het aanrecht, het sanitair, tegels, wc, ramen. Dus met een goede allesreiniger zou ik er al zijn. Ik ging op zoek en probeerde verschillende biologische afbreekbare spullen uit.  Dit soort schoonmaakmiddelen onderscheidt zich van de traditionele middelen omdat ze zeep bevatten die op minerale en plantaardige basis gemaakt worden. Zeep op plantaardige basis wordt in zijn geheel afgebroken.

Ik zweer inmiddels bij de schoonmaakproducten van Marcelgreensoap! Die ruiken zalig en bij mij gaat de liefde zeker door de neus.

Ontkalken doe ik met schoonmaakazijn, de wc met Soda, groene zeep en/ of Marcel green soap. Ik gebruik geen luchtverfrisser meer maar wij strijken gewoon een lucifer af na de grote boodschap. Je kunt natuurlijk wel een beetje etherische olie als eucalyptus, lavendel, rozen of wat je maar wil op een poreus steentje druppelen voor een lekker luchtje.

Onze vaatwasser draait nu op eco vaatwastabletten en die breek ik in tweeën ! Scheelt ook weer in de portemonnee. Voor de was gebruik ik Klok en wasverzachter moet ik nog uitvinden. Kleren buiten drogen in de zon is hiervoor de beste oplossing maar dat gaat voor mij niet werken weet ik nu al.

De ramen doe ik met heet water en een scheutje azijn (vroeger met spiritus! Ik schaam me nu achteraf hiervoor). Onlangs zag ik op de site leukegeit iets wat ik zeker ook ga proberen!

Kortom mijn huis blinkt nu zonder gif en chemische middelen! En wat zo leuk is: er komen steeds meer verantwoorde producten op de markt. Zo gebruiken wij ook ecologisch afbreekbaar wc papier, keukenrol enz. Papier zit namelijk vol met chemicaliën die wij gewoon doorspoelen. Dat kan een stuk duurzamer; zie ook het kan wel.

En het houdt niet op; ik wil nog meer doen; ook dingen die ik best moeilijk vind zoals geen plastic boterhamzakjes meer gebruiken, of geen alufolie. En plastic schuursponsjes gebruik ik niet meer. Zie ook dit Filmpje.

Met water wil ik nog zuiniger leren omgaan, maar dat is een onderwerp dat hier op groene leefstijl zeker nog aan bod zal komen.