Vandaag ging een lang gekoesterde wens van mij in vervulling; een groen dak op onze schuur.  Onze tuin heeft al veel bloemen en kruiden maar ik wil nog meer vlinders, bijtjes en vogels aantrekken. En die schuurdaken zijn zo ontzettend saai! Als ik boven uit het raam kijk zie ik er best veel. Wat zou de buurt opknappen als dat allemaal groene daken zouden zijn. Sterker nog; wat zouden steden enorm veel baat hebben bij groene daken

Groene daken geven koelte als het heet is, houden de eronder liggende vertrekken koel en vangen regenwater op bij hoosbuien. Ze zorgen bovendien voor meer biodiversiteit in de stad en zien er aantrekkelijk uit. Veel gemeentes geven subsidie op het plaatsen van een groen dak.

Langzaam maar zeker hoor je er steeds meer over. Er zijn verschillende typen groene daken: sedumdaken, gras/kruidendaken, beloopbare beplante daktuinen en beplante hellende daken. Wij kozen voor de meest simpele oplossing: sedum cassettes. Het handige van de sedum cassettes is dat deze makkelijk in elkaar te klikken zijn. De afmeting van de cassettes is 54×54 cm. Elke cassette bestaat uit 3 lagen. De bovenste laag zijn de licht gewicht sedum planten. Daaronder zit een substraat laag met voeding voor de planten en daaronder zit een reservoir dat regenwater kan opvangen. Hierdoor kunnen de planten goed gedijen op een dak en in periodes van droogte overleven. In de kant-en-klare dakcassettes zijn 8 verschillende sedum soorten gebruikt. Wij hebben onder de cassettes een wortelwerende beschermfolie gelegd. Zo, en laat nu die bijtjes en vlinders maar komen!

Lees meer op Milieu Centraal en Sedumworld.