Hoe komt het toch dat het aantal insecten zo heel sterk is afgenomen, terwijl ze cruciaal zijn voor het leven op aarde? Kevers, torren en talloze onbekende minibeestjes zorgen voor een gezonde rijke bodem waarop planten en bomen kunnen groeien. Bijen en vlinders bestuiven bloemen, zodat gewassen vruchten kunnen dragen. Insecten zijn ook de voedingsbron voor bijvoorbeeld vogels. Ze zijn dus van zeer groot belang in de voedselketen.  Zonder deze kleine dieren eindigt ons bestaan. Daarom is het zorgwekkend dat ze zo snel verdwijnen.

De oorzaak van het verdwijnen van insecten ligt in de grootschalige landbouw, het massaal gebruik van kunstmest en insecticiden, gif. Thuis vinden wij kleine beestjes en aangroeisels op het terras in de tuin lastig en grijpen we gemakshalve naar middeltjes bij de tuincentra. Niet alleen de reguliere boeren, maar ook wij spuiten de natuur dood.

Wat kan je doen? Koop vooral biologische producten! Gebruik in de tuin zo nodig milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden. Zoek de natuurlijke weg. Koop planten en zaden zonder gif.  Help waar mogelijk met bloemen waar insecten van houden: in de tuin, maar ook in de openbare ruimte. Wees gastvrij voor insecten, open een insectenhotel!

Steun acties voor de insecten zoals de van Natuurmonumenten: aanvragen insectengids en actiepakket. En kijk eens naar het verhaal van (Geertje van der Krogt!). Zo kan het dus ook!

Maak zelf ook een insectenhotel.