Voorlichting
In de circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. In het Grondstoffenakkoord staan afspraken om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Maar de circulaire economie is nog ver weg. Mijn wens is dan ook dat er meer voorlichting komt op scholen door lessen in duurzaamheid en circulair denken. De circulaire economie is de manier waarop we het gebruik van grondstoffen organiseren, opdat we in de toekomst niet tekortkomen. Hoe leren we dit aan jonge kinderen? Door zichtbaar afval te scheiden, door recycle projecten en door het voorleven van een groene leefstijl. De aarde staat onder grote druk, er wordt veel te veel afval geproduceerd, energie en water verbruikt en vervuild. Het is belangrijk dat wij kinderen inzetten voor een beter milieu en hen bewustmaken van de invloed die zij zelf hebben op de vervuiling van de aarde.
Mijn tweede boek in een notendop. Dit jaar ga ik in ieder geval mijn boek “De Aarde is van alle aardbewoners” op scholen en via workshops promoten. Hier ligt de focus op dat het consumeren van dieren gepaard gaat met schade aan de natuur en dierenleed veroorzaakt. Het stukje vlees op je bord is door een dier geproduceerd dat daar acht keer de hoeveelheid plantaardig voedsel voor moet eten en dat kost ruimte en water.
Als je zelf dat plantaardige voedsel eet heb je dus ineens acht keer meer ruimte op aarde om voedsel te verbouwen.

Hoe geef je inhoud aan een groene leefstijl?
Het begint denk ik, zoals met alle grote onderwerpen met een mindset. Circulair wil niet zeggen dat je zonder afval moet leven. Zo’n zero waste lifestyle bijvoorbeeld, wat een stap in de goede richting is, kan wel maar is niet voor iedereen weggelegd.
Niet iedereen gaat zelf wasmiddel maken, of heeft altijd tasjes bij zich. Het besef dat grondstoffen opraken is belangrijk! Hoe kunnen wij als individu echt bijdragen iets betekenen in het verminderen van onze belasting van het milieu?
Als burger probeer ik zoveel mogelijk op de hoogte te blijven en als consument leer ik elke dag opnieuw; met vallen en opstaan; dat wel. Laatst zat ik in een cafeetje en bestelde een drankje maar ik vergat erbij te zeggen “zonder rietje aub”. Natuurlijk zat het plastic onding er al in en licht geïrriteerd nam ik het uit mijn glas en diepte mijn eigen superverantwoorde bamboerietje uit mijn tas en stak het tussen citroen en ijsblokjes in mijn cocktail. Toen ik weer thuis was realiseerde ik me ineens dat ik mijn dure ecologische rietje niet terug meegenomen had, grrrrrr.

Stappen zetten
Toch zie ik gelukkig dat steeds meer mensen inzien dat verandering dringend noodzakelijk is. Om mij heen zie ik zulke mooie initiatieven of innovatieve oplossingen. Haast is wel geboden want voor het milieu is het al kwart over twaalf.
Ik stop weer een extra tas in mijn handtas, blijf blij met mijn bamboe rietjes, ga zeker door met mijn veganistische levensstijl, hang nooit meer plastic ballonnen op bij een verjaardag en draai de thermostaat een graadje lager.
Laten we allemaal proberen om stappen te zetten lieve mensen. Hieronder nogmaals het bekende rijtje. Wij kunnen met zijn allen bijdragen aan een betere wereld. Alles wat je doet helpt!
Ik wens jullie een gelukkig, gezond en groen nieuwjaar!

1. Vervang pas spullen als de oude echt op zijn
2. Consuminder
3. Krijg inzicht in je afval, wat gooi je weg en waar?
4. Recycle, geef weg, ruil.
5. Weiger plastic
6. Eet veel minder vlees.
7. Voed je innerlijke motivatie, dan hou je het vol

Een goed voorbeeld van circulaire economie geeft Better Future Factory